Charlier & Fils Carte Noire

En av de bästa Champagnerna vi smakat!Charlier & Fils Carte Noir


När det bokades en roadtrip ner till Frankrike i våras fick vi tips att åka till den lilla byn Mintiguy sous Chatillon strax väster om Epernay och vingården Charlier & Fils av en vinentusiast vi känner och det kändes lite spännande att besöka denna gård som är en av få som fortfarande jäser sitt basvin på ekfat fortfarande. Att de dessutom använder mestadels Pinot Meunier var en extra bonus och detta var faktiskt den odlare vi såg mest fram emot att besöka av alla. Och det visade sig att vi hade gjort ett bra val! Detta var en trevlig gård att besöka och detta kommer vara den första gård vi besöker när vi åker tillbaka till Champagne nästa gång. Trevligt bemötande, mycket bra priser för riktigt god Champagne! Vi kom hem med ett par lådor från denna gård och nu i efterhand ångrar vi att vi inte köpte mer. När ni åker till Frankrike och ska besöka ett Champagnehus är detta ett av de vi rekommenderar. Glöm inte att ta med en rejäl bil.
Charlier & Fils är en är en förhållandevis liten odlare med 15 hektar odlingar och de producerar drygt 100.000 flaskor Champagne om året. En tydlig kvalitetsstämpel är att Charlier & Fils ingår i den sammanslutning av mindre odlare som kallas Special club. (Club Tresors). Detta är ett gemensamt grepp för att lyfta fram de olika husens allra finaste Champagner. För många år sedan, i början av vår Champagneresa, fick vi rådet att om vi ser en Special club i butiken
"-köp den!" Och det har vi gjort de gånger vi hittat dem på systembolaget. Det finns nästan alltid någon eller några Special club-Champagne i beställningssortimentet så det är inte lika dramatiskt som det kan verka men det här är Champagne av bra kvalitet.

Väl hemma i Sverige har vi räknat dagarna till denna provning och de vackra flaskorna från Charlier & Fils har stått och lockat oss till att testa dem länge dem. Vi startar med  deras prisbelönta standardchampagne Carte Noire.

Provsmakning

Bubblor: Eleganta lugna och samspelta bubblor. 
Färg: Det dominerande inslaget av Pinot Meunier ger sig till känna redan vid första anblicken. Det här är en härligt mörkt gudlfärgad Champagne. 
Doft: Doften av russin och Pinot Meunier är så kraftig att man nästan tror att denna Champagne är Mjölnarens och russintillverkarens kärleksbarn. Ljuvlig! Ett visst inslag av mogna röda äpplen, aprikos och dessertvin tycker vi oss också känna doften av.
Smak: Det här är en smakfull Champagne med en förhållandevis tung smak som domineras av söta russin. Även i smaken känns det tydligt att det är Pinot Meunier som är huvuddruvan. Eftersmak av russin och äpplen. Bubblorna smälter riktigt i munnen. Det här är en mycket god och söt Champagne trots den låga halten socker. Smaken för tankarna till ett riktigt gott dessertvin och det här är en Champagne som passar till nära på allt, inklusive en god dessert.

Innehåll: 60 % Pinot Meunier 20 % Pinot Noir 20 % Chardonnay
Alkoholhalt: 12 %
Producent: Charlier & Fils
Socker: 7,8 gram/liter
Pris: 19 euro på plats nere i vingården. Sannolikt drygt 300 kr när den hamnar på Systembolagets hylla när moms och skatter mm lagts på och mellanhänder tagit sitt. 

Betyg: 9,5 av 10 

Såväl doft som smak har tydliga drag av Pinot Meunier och ekfaten efter lagringen vilket gör den smått unik. Vi åt räkor, rostat bröd, tärningar av lagrad Parmesan och tryffelchips till men det hade fungerat bra att äta både fisk och kött till den här drycken. Detta är en mycket god och smakrik Champagne som mer eller mindre passar perfekt till allt. Både att drickas som en enskild enhet men även som måltidsdryck. Dess enda begränsning är att den kanske kan upplevas lite "svår" för den som vill ha en enkel och inte så smakrik Champagne. Den enda anledningen till att vi inte kan ge Charlier & Fils Carte Noir 10 av 10 i betyg är att vi inte testat alla Champagner som finns. Troligtvis skulle vi efter att ha testat alla gett den 10 av 10. Vi återkommer med ett nytt test när vi har gått igenom hela marknaden ;) .


Charlier & Fils Champagner finns för tillfället inte att köpa via systembolagets utomordentliga beställningstjänst utan det blir till att beställa på annat sätt. Eller göra som vi och köpa direkt hos dem och det är ju att föredra i vilket fall som helst. Enligt uppgift går det att beställa vissa av Charliers flaskor via Champagnehuset


Mat & dryckguiden på Instagram: @matochdryckguiden


Kommentarer

Populära inlägg