Fakta om Champagne

Vad är Champagne? 
Vi märker att det är många som inte vet vad Champagne egentligen är och därför tänkte vi sammanställa den viktigaste faktan här.

Champagne

Vissa tror att allt mousserande vin är Champagne men det vet antagligen alla ni som läser bloggen att det är helt fel. Champagne tillverkas i regionen Champagne och den tillverkas av druvor odlade och skördade i regionen. Dessutom omges drycken Champagne  mycket strikta regler för hur man ska tillverka den, var ifrån druvorna får komma, vilken metod som får användas, hur länge de ska lagras mm. Champagnemetoden som ska användas när man gör Champagne innebär att man först gör ett basvin enligt vanlig vintillverkningsmetod. Därefter jäser man druvorna en gång till i flaskorna och det är egentligen här hantverket kommer in. Flaskorna skruvas i en så kallad av en les pupitres där en remueur vrider dem varje dag i en månads tid för att få ner jästfällningen i falskhalsen. Därefter avlägsnas jästfällningen och en liten dos socker tillsätts. Detta är ett genuint hantverk som är både svårt och extremt prestigefyllt. Allt fler champagnetillverkare går över till en automatiserad vridprocess för sina standardchampagner. 

Region

Regionen Champagne ligger i nordöstra Frankrike och här har man ett par unika regionala förutsättningar för att skapa riktigt gott mousserande vin. Dels har har här varit sjöbotten vilket skapat en unik vit kalksten kallad Belemnitkrita. Den här stenen ligger som ett lager under jorden i Champagne och har man en gång känt lukten av den här kritan så känner man igen den varje gång man luktar på Champagne. Förutom jordmånen så ligger regionen Champagne på en perfekt breddgrad för att odla de aktuella druvorna om man vill ha dem syrliga och nästan omogna. Och det vill man när man tillverkar Champagne.

Champagnes fem områden 

Champagne brukar delas in i fem olika områden. Bland några av områdena finns Grand cru-vingårdar som anses producera de bästa vindruvorna. Totalt finns det 17 Grand crus och 43 Premier crus.

Montagne de Reims

De blå druvorna Pinot Noir och Pinot Meunier odlas här och nio vingårdar är klassade som Grand cru.

Vallée de la Marne

Detta område löper längs floden Marne och här odlas.mycket Pinot Meunier och Pinot Noir. I det här området finns två Grand cru-klassade vingårdar. 


Côte des Bar

Här har vi ett område som domineras av Pinot Noir och i inte mindre än 85 % av detta området är bevuxet med Pinot Noir och här växer inte mindre än hälften av all Pinot Noir som används i Champagne. Ett riktigt Pinot Noi-område med andra ord.

Côte des Blancs

Här är det druvan Chardonnay som dominerar. Det är i princip bara Chardonnay som odlas här och det finns sex st Grand cru-klassade vingårdar.

Côte de Sézanne

Det här är ett området som mer eller mindre ligger i anslutning till Côte des Blancs och på samma sätt som i Côte des Blancs är det Chardonnay som är den dominerande druvan.  Druvor

Champagne görs av de tre druvorna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Det är dock inte bara dessa tre som är tillåtna utan även Pinot Gris, Pinot Blanc, Petit Meslier och Albane är godkända för tillverkning av Champagne. Dessa fyra senare rekommenderas dock normalt inte då de är svåra att odla och de växer dåligt i regionen. Det förekommer att 1-2 % av Champagnen som tillverkas innehåller dessa fyra gamla druvor. 98-99 % av alla Champagne är alltså gjord på Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier.

Nu undrar ni kanske om man verkligen gör vit Champagne av blå druvor (Pinot Noir och Pinot Meunier är just blå druvor) så för man faktiskt det. Man pressar druvorna kort tid så att skalet inte hinner ge någon färg. 


Lagring

En Champagne ska lagras i flaskan i minst 15 månader. En årgångschampagne ska lagras i minst 36 månaders lagring på flaska. Detta gör att i princip alla Champagner tål att lagras i många år. 

Ordbok

Belemnitkrita - En fossil jordmån som finns under jorden i Champagne. Uppkom pga att Champagne varit sjöbotten. Denna kritan är helt vit och ser ut som vit setn och den har en karaktäristisk doft.

Blanc de blancs - En Champagne gjord på endast Chardonnay.

Blanc de noirs - En Champagne gjord på endast blå druvor. (Pinot Meunier och Pinot Noir)

Brut - Torr Champgange med mindre än 12 g socker per liter.

Champagnevisp - En visp som ska ta bort bubblorna ur Champagnen. Används väldigt sällan idag.

Champagnehus - En tilverkare som tillverkar Champagne på köpta druvor. Dessa Champagner har en liten märkning: NM på flaskan.

Dom Perignon - Dom Pierre Perignon var en munk som på 1600-1700-talet förfinade Champagneproduktionen. Bland annat uppfann han grimman. Dom Perignon är också en av de allra mest kända och exklusiva Champagnerna.

Grand cru - Beteckning som sätts på etiketten för Champagner som innehåller druvor från byar med Grand cru-klassificering. Dessa byar har de allra bästa (dyraste) druvorna. Klassificeringen gjordes länge sedan och står fast än i dag. En uppdatering gjordes på 1980-talet.

Grimma - Grimman är en säkerhetsanordning för att korken ska sitta kvar säkert och för att man ska kunna hantera och öppna flaskorna säkert.

Magnum - En butelj som innehåller 1500 ml Champagne. Magnumbuteljerna anses klara lagring bättre än mindre flaskor. Eftersom det finns minst luft per ml dryck i just magnusbuteljer ska dessa påverkas minst av luften.

Millésme - årgångschampagne. Dessa flaskor är tillverkade av druvor från ett och samma år och iftast används de bästa druvorna för den här drycken. Om det står ett årtal på flaskan är det en årgångschampagne.

Premium cru - Beteckning som sätts på etiketter för Champagner från byar med den näst högsta klassificeringen.

Prestigechampagne - Kallas även prestigecuvée. Detta är ofta den bästa och dyraste Champagnen från respektive champagnehus.

Standardchampagne - Kallas även standardcuvée. Detta är normalt husets billigaste Champagne och den kan vara gjord på druvor från flera olika år.
Läs mer om Champagne:
Kommentarer

Populära inlägg