Fakta om Champagne - torr eller söt
Torr eller söt Champagne?
"Champagne ska vara kall torr och gratis" W.Churchill
Men vad är torrt egentligen?
Doux är den sötaste Champagnen med 50 g socker/l
Demi Sec är en halvtorr Champagne med 32-50 g socker/l
Sec kallas torr Champagne med 17-32 g socker/l
Extra dry är ännu lite torrare än Sec med 12-17 g socker/l
Brut är en nästan helt torr Champagne med mindre än 12 g socker/l
Extra brut är den näst torraste av Champagnerna med 0-6 g socker/l
Ultra brut innehåller nästan inget socker. Endast 0-3 g socker/l
Ultra brut måste väl ändå vara den torraste av champagnerna om man följer er lista, eller?
SvaraRaderaOch sedan finns förstås Zero dosage/Brut nature också som en benämning som används en del idag.
Ja det är såklart att den torraste är Ultra brut. Bara en kan vara torrast även om båda går ända ner till 0 g/liter.
Radera