Charlier & Fils Millésime Bacchus 2007

En gudomlig Champagne!






Vid en roadtrip till Frankrike i våras fick vi tips att åka till den lilla byn Mintiguy sous Chatillon strax väster om Epernay och vingården Charlier & Fils av en vinentusiast vi känner. Det kändes lite spännande att besöka denna gård som är en av få som fortfarande jäser sitt basvin på ekfat. Att de dessutom använder mestadels Pinot Meunier var en extra bonus och detta var faktiskt den odlare vi såg mest fram emot att besöka av alla. Och det visade sig att vi hade gjort ett bra val! Detta var en trevlig gård att besöka och detta kommer vara den första gård vi besöker när vi åker tillbaka till Champagne nästa gång. Trevligt bemötande, mycket bra priser för riktigt god Champagne! Vi kom hem med ett par lådor från denna gård och nu i efterhand ångrar vi att vi inte köpte mer. När ni åker till Frankrike och ska besöka ett Champagnehus är detta ett av de vi rekommenderar. Glöm inte att ta med en rejäl bil.

 Charlier & Fils

Charlier & Fils är en är en förhållandevis liten odlare med 15 hektar odlingar och de producerar drygt 100.000 flaskor Champagne om året. En tydlig kvalitetsstämpel är att Charlier & Fils ingår i den sammanslutning av mindre odlare som kallas Special club. (Club Tresors). Detta är ett gemensamt grepp för att lyfta fram de olika husens allra finaste Champagner. För många år sedan, i början av vår Champagneresa, fick vi rådet att om vi ser en Special club i butiken "-köp den!" Och det har vi gjort de gånger vi hittat dem på systembolaget. Det finns nästan alltid någon eller några Special club-Champagne i beställningssortimentet så det är inte lika dramatiskt som det kan verka men det här är Champagne av bra kvalitet.

Väl hemma i Sverige har vi räknat dagarna till denna provning och de vackra flaskorna från Charlier & Fils har stått och lockat oss till att testa dem länge dem. 



Provsmakning

Bubblor: Många små ivriga bubblor.
Färg: Mörkt gul, lite dov ton
Doft: En mineralrik frisk doft av sommaräpplen, omogna päron, piggelin, vanilj. Vår favorit mjölnaren (Pinot Noir) kan skönjas i doften. Även grapefrukt återfinns i doften.
Smak: De omogna päronen återfinns även i smaken. Här hittar vi även grapefrukten och gula frukter. Smaken är härligt firsk och torr.

Innehåll: 33 % Pinot Noir, 33 % Pinot Meunier, 33 % Chardonay
Alkoholhalt: 12%
Producent: Charlier & Fils
Socker: 8 g/liter
Pris: 22 euro på plats nere i vingården. Sannolikt en bra bit över 400 kr när den hamnar på Systembolagets hylla när moms och skatter mm lagts på och mellanhänder tagit sitt.

Betyg: 9 av 10

Millésime Bacchus är döpt efter vinguden Bacchus och när vi dricker den här champagnen förstår vi varför. Det här är en riktigt god Champange och vi förstår varför den vunnit diverse utmärkelser. Det är svårt, även för oss som är vana, att riktigt sätta fingret på det geniala i den här Champagnen men den är i alla fall riktigt riktigt god! 12 års tillverkning och lagring har sparats i en perfekt kombination av moget och ändå fräscht och piggt.

Såväl doft som smak har tydliga drag av ekfaten efter lagringen vilket gör den smått unik. Charlier & Fils Champagner finns för tillfället inte att köpa via systembolagets utomordentliga beställningstjänst utan det blir till att beställa på annat sätt. Eller göra som vi och köpa direkt hos dem och det är ju att föredra i vilket fall som helst. Enligt uppgift går det att beställa vissa av Charliers flaskor via Champagnehuset.


Mat & dryckguiden på Instagram: @matochdryckguiden



Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne - Torr eller söt?

Kommentarer

Populära inlägg