Dom Perignon vintage 2008



Elegant och vacker både på utsidan och insidan




När vi i helgen kickstartade vår senaste satsning: roadtripp med tillhörande lokal dryckesprovning. Tanken är att vi ska prova en champagne från det lokala systembolaget när vi är ute i landet. Den här helgen bar det iväg till Simrishamn. Vi kollade igenom vad Systembolaget på Stora Rådmansgatan 5 hade att erbjuda och valet stod mellan Pommery Apanage Blanc de Blanc,  Deutz brut classic eller en Dom Perignon vintage 2008 och som rubriken antyder föll valet på den sistnämna. En av orsakerna till valet var faktiskt ni läsare; vi ville starta den här serien med en lite finare champagne. Och vad kan då vara bättre än att ge er en provning av Richard Geoffroys sista champagne. Richard har under många år varit ”chef de cave” för Dom Perignon men han slutade 2009 och detta är alltså hans sista champagne för Dom Perignon. Samtliga Dom Perignon är årgångsmärkta. Första flaskan Dom Perignon tillverkades 1921.

Dom Perignon är champagenhuset Moëts prestigechampagne och den är uppkallad efter den gamle munken med samma namn. Dom Pierre Perignon har haft en stor inverkan i och på champagnens historia och var för övrigt mannen som skapade grimman som numer sitter på alla champagneflaskor.
 Dom Perignon, Moët och LVMH är riktiga monster i champagnevärlden eller vad sägs om att Dom Perignon tillverkar 5 miljoner flaskor varje år. Moët tillverkar ungefär 28 miljoner flaskor champagne varje år. Riktiga jättar med andra ord. Det hindrar dock inte att de kan producera en riktigt god dryck för det är just vad Dom Perignon vintage 2008 är.

Provsmakning

Färg: Vackert ljust gul i dova toner.
Bubblor:  Stilla små bubblor med en härligt inneboende elegans. Fint fördelade i glaset.
Doft: Elegant doft med diskreta inslag av vanilj, mineral och krita. Att flaskan innehåller 60 % Chardonnay återspeglas tydligt i doften.
Smak: Liksom i doften finner vi smaktonerna elegant avvägda. Smaken är torr, komplex och elegant med inslag av citrus, grapefrukt, rostat bröd. Smaken är mild, nötig och vi känner även vanilj i smaken.

Innehåll: Chardonnay 60 % Pinot Noir 40 %

Alkoholhalt: 12,5 %

Producent: Moët & Chandon

Leverantör: Moët Hennessy Sverige AB
Socker: 4 g/liter

Pris: 1.465 kr

  

Betyg: 9 av 10


Dom Perignon vintage 2008 är en riktigt fin champagne och det är nästan lite helgerån att dricka den så här ung men vi kunde inte hålla oss. Självklart har vi faktiskt ett par flaskor till som ligger i källaren och väntar på att blir ännu godare. Smaken är riktigt god och vi kan tänka oss att dricka den här champagnen ofta, dock känns den alldeles för god och elegant för att dricka på till exempel tolvslaget på nyårsafton. Den här flaskan förtjänar elegans och stil.

Flaskan är designad likt Bollinger med en lite tjockare flaskbotten och en lite smalare hals. Till det kan läggas den traditionella Dom Perignon-skölden och vi har en riktig stilikon inom inte bara champagne utan inom dryckesbranschen i stort. Kort sagt en klassisk stilikon.

Priset 1.465 kr är inte dyrt för den här fantastiska drycken men det är inte heller svårt att hitta ett par jämngoda champagner för ungefär halva pengen.

En rolig fakta är att innan Bollinger klev in som huvudsponsor till James Bond var enligt uppgift Dom Perignon agent 007:s favorit men vi antar att Bollinger betalade bättre och numera är det den flaskan som mr Bond alltid dricker. Synd tycker vi för Dom Perignon är definitivt godare.



Fakta om Champagne











Kommentarer

  1. Ni skriver jämngoda champanger för halva pengen. Vilka tänker ni på? �� 08:an har nu även Lenny Kravitz utseende och gått upp i pris. Vad anser ni?

    SvaraRadera
  2. Hej! Tack för din kommentar! När vi skrev inlägget var det Clos de Bergeronneau vi syftade på. Här kan du läsa vår recension av den:

    Clos des Bergeronneau Millésimé 2009

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg