Champagneprovning hos Eva på Torget
Champagneprovning i Kivik
En underbar sensommarkväll blev vi inbjudna till en
champagneprovning hos Eva på Torget i Kivik. Arrangör var just restaurangen Eva
på torget och gästspelare och provningsvärd var vår favorit bland
champagneinportörer: Conveija. Vi anländer till restaurangen Eva på torget, som
vi faktiskt aldrig tidigare besökt, i förhållandevis god tid och får en chans
att titta på lokalerna i lugn och ro. Vi bjuds på en välkomstdrink i väntan på
att hela sällskapet ska anlända. Uppskattningsvis är vi 24-25 personer när alla
anlänt vilket fyller den inre delen av restaurangen precis lagom för att det
ska kännas välfyllt utan att vara trångt.
Vi hälsas välkomna av ägarna till restaurangen och det visar
sig att deltagarna till stor del är stamgäster hos Eva på torget. Detta skapar
en familjär stämning som håller i sig hela kvällen.
Erik från Conveija tar därefter tag i taktpinnen och guidar
oss igenom sex olika champagner som provas i par om två och två. Champagnen
provas i en trevlig och väl avvägd hastighet och vi lyckas till och med äta en
förrätt mellan två av paren. Kanske inte optimalt för en exakt jämförelse
mellan alla champagnerna men det är inte heller avsikten med den här
provningen. Presentation av champagnerna och odlarna framförs med precis rätt
detaljrikedom och trots att vi känner till alla odlarna sedan tidigare så lär
vi oss något nytt om dem samtidigt som informationen inte riskerar att bli
överdrivet detaljerad.
De champagner vi provar är:
- Bergeronneau Marion Grande Réserve - Som vanligt är
Bergeronneau Marion riktigt bra med sin eleganta smak av äpplen, citrus,
mineral med en viss sötma! En av de allra godaste champagnerna i sin prisklass.
- Pertois Lebrun Instant Brut - En riktigt syrlig och torr
champagne. Ung på gränsen till omogen i smaken. Smak av äpplen och torr
grapefrukt. Inte vår favorit bland de provade.
- Pertois Lebrun Exahalation – Underbart doftande champagne
med doft av lakrits. Torr och fräsch smak med inslag av de klassiska
champagneattrubuten äpple, citrus och mineral.
- Pertois Lebrun Le fond – En unik champagne, ung mycket syra.
Smörig i smaken när vi gick tillbaka och smakade igen efter att ha druckit Bernard Tornay Blanc de Noir.
- Bernard Tornay Blanc de Noir- Här har vi härliga smaker av
päron, äpplen och nougat.
- Bernard Tornay Grand Cru – En riktigt torr champagne med
mycket syra, äpple grapefrukt, mineral.
Vi passade även på att provsmaka David Leclapart som har
gjort en riktigt intressant och gudomligt vacker champagne. Detta är en
champagne som tillverkas i väldigt liten upplaga (12.000 flaskor) och som säljs
på ett fåtal ställen i Sverige. Doften av julbord och kål var överraskande.
Smaken var härligt syrlig, torr och väldigt speciell. Detta är ett bevis på
Evas fantastiska champagnelista.
Som avslutning på kvällen blev det en flaska Pertois Lebrun
2010. En champagne som likt övriga av Pertois Lebruns champagner är en BdB och
härligt torr med rejäl syra. Här börjar åren på flaska ge en mer mogen karaktär
med smak av mogen frukt och russin. Vår bedömning är dock att den är väl ung
fortfarande.
Förrätten äts mellan första champagneparet och efter hela
provningen bjuds vi på en fantastiskt god varmrätt bestånde av en ytterst
vällagad torsk. Riktigt god och den näst bästa torsken vi någonsin ätit. Vid
ett av våra besök på Sjömagasinet i Göteborg hade faktiskt Ulf Wagner lyckats
med den allra bästa torsken och med tanke på det motståndet är andraplatsen
verkligen inget att skämmas för. Såväl mat som dryck smakar riktigt riktigt
gott och även om vi definitivt kommer återkomma till Eva på Torget på grund av
deras fantastiska champagnelista så kommer vi även återkomma för den goda
matens skull.
Ett stort tack till Eva, Åke och Erik som gjorde kvällen
både smakrik och trevlig!
Samtliga provade champagner finns att beställa på systembolaget. Enklast hittar ni beställningsnummer hos importören Conveija.
Kommentarer
Skicka en kommentar