Duménil Millésimé 2008

Fantastiskt prisvärd 2008:a!






Efter att ha sett en Champagne från succéåret 2008 för endast 389 kr valde vi att göra en beställning av ett par flaskor för att testa och vi hade i ärlighetens namn inga större förväntningar på en årgångschampagne för de pengarna men Duménil Millésimé 2008 överraskade oss.

Duménil är en odlare som odlat druvor sedan 1874. Vingården är Premier Cru-klassad och ligger i Montagne de Reimes. Här odlar Frédérique Duménil och Hugues Poret alla de tre vanliga champagnedruvorna. Totalt har de 8 ha till sitt förfogande vilket gör dem till en av de där små familjeodlarna som vi verkligen uppskattar. Man lagrar sin champagne på stålfat och förvarar all champagne på flaska i källare i minst tre år.

Provsmakning


Färg: Ljust gul
Bubblor: Eleganta små bubblor i stilfull stigning mot ytan
Doft: En härligt komplex och mogen doft med tydlig sötma. Inslag av russin, mogna äpplen, mineral och belemnitkrita.
Smak: Torr, mogen och syrlig i en näst intill perfekt blandning. Mogna äpplen, röda bär, höstfrukt, honungsrostade hasselnötter. Smakrik med lång härlig eftersmak av röda bär och mogna gula äpplen.

Innehåll: 60 % Chardonnay 20 % Pinot Noir 20 % Pinot Meunier
Alkoholhalt: 12 %
Producent: Duménil
Leverantör: Scandinavian Wine & Food
Socker: 9 g/liter

Pris: 389 kr

  
Betyg: 9 av 10


Duménil millesime 2008 är en riktig ”matchampagne” som fungerar fint även till den lite tyngre måltiden. Det enda som blir för mycket är en riktigt tung grillad biff men även där skulle den kanske kunna klara sig. Till enklare måltid av vitt kött eller fläsk fungerar den utmärkt.

Även om detta är en riktigt god champagne kan man faktiskt välja en annan, lite enklare, flaska till välkomstbubblet. Det här är en champagne att njuta i stillhet eller till en god måltid.


-Detta är en champagne som faktiskt finns på ett och annat Systembolag men på merparten av dem måste den beställas och då är numret är 7922




Kommentarer

Populära inlägg