Éric Taillet Exlusiv´t Blanc de Meunier BrutStilren design och en underbart balanserad smak!En ny bekantskap i Sverige som var för vacker för att inte testas. Vi scannar såklart av alla nya spännande champagner som introduceras på systembolaget och det är faktiskt ganska få av dem som vi inte köper.


Éric Taillet är ett försvinnande litet hus med endast 5,7 ha odlingar och vi förstår såklart att de behöver köpa in druvor för det är svårt att få ihop en bra business på de få odlingarna. I Marnedlaen, där odlingarna ligger, är det Pinot Meunier som är den dominerande druvan och det gör det extra lämpligt att vi provar just den här champagnen då den innehåller 100 % Pinot Meunier.


Provsmakning


Färg: Ljust ljust gul. Nästan vit i färgen med inslag av ljust gult.
Bubblor: Bubblorna är små och de stiger mot ytan i medelhög hastighet. Så elegant som bara en champagne kan vara.
Doft: Frisk och mild doft av grapefrukt, honungspomelo, gula mogna päron, vita blommor och en förnimmelse av ek trots att lagring skett på stålfat.
Smak: välbalanserad och diskret smak med härligt balans mellan friskhet och mild syra. Mogna gula päron, grapefrukt och citrus. Lång eftersmak trots den aningen unga smaken. Smaken är torr, frisk och fruktig.

Innehåll: 100 % Pinot Meunier
Alkoholhalt: 12 %
Producent: Éric Taillet
Leverantör: Tirage AB
Socker: 6 g/liter
Pris: 415 kr

Betyg: 9 av 10


En fruktig och balanserad champagne med förhållandevis låg syra vilket vi uppskattar. Dosagen är 6 gram per liter och det är med hjälp av en riktigt fin balans som man lyckas balansera mellan torrhet, sötma och syra vilket resulterar i ett bra betyg.

Eric Tailllet Exlusiv´t Blanc de Meunier Brut innehar det längsta namnet av alla champagner vi provat och den har dessutom en av de allra vackraste flaskorna. Stilren och  och modern design. Flaskan är brun och har en speciell punt med en liten pärla i botten. 

Som vanligt är detta en vara som måste beställas och numret är 77675. Dessvärre är produkten tillfälligt slut hos leverantören men när det här vinet kommer in igen kommer vi definitivt beställa ett par lådor för detta är en riktigt trevlig champagne!Mat & dryckguiden på Instagram: @matochdryckguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne - Torr eller söt?

Kommentarer

Populära inlägg