Olivier et Laëtitia Marteaux Brut






En frisk och tillgänglig champagne med underbart rund smak!


I takt med att nya champagner börjar säljas på Systembolaget brukar vi vara med och testa och i det var också anledningen till att vi fick upp ögonen för Marteaux. När vi sen såg att innehållet dominerades av Pinot Meunier så blev det ett måste att prova den.

En ung odlare
Olivier Maëtifia Marteaux har odlat vin byn Azy-sur-Marne i generationer men det var så sent som 2010 som man levererade sin första champagne. Det kan vara den yngsta odlaren vi någonsin provat faktiskt vilket väcker lika stora delar förhoppning som tvivel. Går det verkligen att uträtta mästerverk med en så kort erfarenhet? Totalt äger familjen 9 ha mark som producerar ca 50.000 flaskor per år. Merparten av odlingarna är beväxta med Pinot Meunier.

Provsmakning


Färg: Härligt guldfärgad i de lite mörkare tonerna.
Bubblor: Många extremt små bubblor, väl spridda i glaset.
Doft: Frisk doft med inslag av grapefrukt, röda äpplen, vanilj och kokos.
Smak: Len och rund smak med förhållandevis låg syra. Grapefrukten är genomgående och vi finner också vita bär och gröna päron. Kort sagt en fruktig och välsmakande champagne.


Innehåll: 65 % Pinot Meunier 20 % Chardonnay 15 % Pinot Noir (vilket exakt överensstämmer med innehållet på odlingarna)
Alkoholhalt: 12 %
Producent: Olivier et Laëtitia Marteaux
Leverantör: Spruce up
Socker: 5 g/liter
Pris: 319 kr


Betyg: 8 av 10


Champagnen är väl balanserad och de 4,5 åren på jästfällningen märks i den härligt runda smaken. Detta är en riktigt god champagne och lägger man till dess prisklass i bedömningen så är den närmast enastående. Champagnen är kort sagt enastående både när det gäller priset och smaken även om just smaken inte är riktigt lika färgstark som flaskan.

Den här champagnen passar utmärkt till lättare apertif eller till lättare plockmat. Det är ingen given succé som välkomstbubbel även om den kommer falla Pinot Meunier-älskaren i smaken även då.


Som vanligt är detta en vara som måste beställas och numret är 77246



Mat & dryckguiden på Instagram: @matochdryckguiden

Kommentarer

Populära inlägg