Bernard Tornay Rosé






Frisk och vacker sommarchampagne!



I mars 2020 startade försäljningen av en ny champagne från Bernard Tornay på Systembolaget och givetvis har vi skyndat oss att testa den.

Tornay är en mindre odlare som sedan fem generatoiner håller till i Bouzy mitt i Champagnedistriktet. Man tillverkar sina Champagner av egna druvor från de bästa av lägen. Det märks redan när man öppnar korken, häller upp Champagnen i glaset och luktar på den första gången att det här är en förstklassig produkt även om doften är en aning mildare än den varit i andra champagner från Bernard Tornay.

Provsmakning

Färg: Mörkt röd. Påminner nästan om en perfekt blandad jordgubbssaft.
Bubblor: Små och många. Som med en perfekt spridning i glaset sakta rör sig mot ytan.
Doft: Doften är som sagt mild för att vara en Tornay men den är underbart söt och balanserad. Vanilj, smultron, torkade örter, russin är alla dofter vi känner. Doften är förhållandevis mogen.
Smak: Underbart bärig smak med främst inslag av röda är men även lakrits och en viss brödighet. Fin balans.


Innehåll: 90 % Chardonnay 10 % Pinot Noir
Alkoholhalt: 12,5 %
Producent: Tornay-Hutasse
Leverantör: Conveija
Socker: 8 g/liter
Pris: 369 kr


Betyg: 8 av 10


Balansen är härlig och vi tycker vekligen att detta är en god champagne. Basåret är 2011 och man har fyllt på med 30 % reservvin. Metoden man använt är den sk d´assamble vilket innebär att man fyller på med stilla rött vin för att skapa rosé.

Tornay rosé  passar utmärkt till välkomstbubbel eller till sommarfesten rent generellt. Färgen är underbar och bildar ihop med den goda smaken en perfect match! Vi kanske saknar den där riktiga edgen för att ge de allra högsta betygen men detta är definitivt en av de godaste roséchampagner vi provat.


-Som vanligt är detta en var som måste beställas och numret är 71110




Mat & dryckguiden på Instagram: @matochdryckguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne - Torr eller söt?

Kommentarer

Populära inlägg